האם מותר לבקר בקבר בחנוכה?

  • כ"ז כסלו התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב,
אמי נפטרה לפני כחודש וחצי
הרגשתי צורך לבקר בקברה ביום שישי האחרון כדי לבקש ממנה סליחה, איני מבינה הרבה בדת והלכות.... ואז ראיתי שאסור לבקר בימי חנוכה ובכלל עד שנה מאז פטירת אדם
האם זה נכון?

בנוסף מאז פטירת אמי אני נוהגת להדליק כל יום שישי נרות לעילוי נשמתה.....

אשמח תשובתך....

תשובה

שלום רב,

1. נכון שאין לבקר בקבר בחנוכה כשיש חשש לבוא לידי בכי, אך אם אין חשש כזה אפשר להקל (יעויין קצור שלחן ערוך ילקוט יוסף סימן תרע סעיפים ט-י).

2. אמנם המנהג הוא שלא לעלות לקבר בשנה ראשונה, חוץ מהיום שקמים מהשבעה, יום השלושים ויום השנה, ומנהג הספרדים לעלות לקבר גם בסיום י"א חודשים, וטעם המנהג הוא כיוון שהנפטר נידון תוך י"ב חודשים, ולכן אין לבקש ממנו להליץ טוב בעד החיים, אך מותר ללכת לקבר ולומר תהלים, וכן להתפלל לעילוי נשמתה (יעויין שו"ת שרגא המאיר חלק ו' סימן ח אות ד וספר הליכות שלמה חלק א' פרק יח הערה 74), וכן מותר ללכת לבקש סליחה ומחילה.

יהי רצון שלא תדעו עוד צער, ותזכו לראותה בתחיית המתים בקרוב!

בשורות טובות ישועות ונחמות,

הלל מאירס