אמונה

למה אנו מתכוונים כשאומרים "אלוקים"

  • כ"ח חשון התשפ"א

שאלה

למה אנו מתכוונים כשאומרים "אלוקים"

זו שאלה שמעסיקה אותי הרבה. כל הזמן מדברים על אלוקים אבל מה אנחנו יודעים עליו? האם אלוקים זה כח עליון? תמיד אומרים שאין לו גוף ואין לו דמות הגוף אז לכאורה יוצא שהוא רוחני אבל כל הגדרה שאני לא אתן אני מצמצם ומגביל אותו אז בעצם אולי הוא בלתי ניתן להגדרה אבל אז איך אנחנו יכולים לומר עליו משהו?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אלוקים הוא קודם כל "בורא העולם".

כל מה שאנו יודעים על אלוקים - אנו יודעים מתוך מה שהוא ברא. הבריאה מעידה על יוצרה.

הבורא יצר את עולם החומר יש מאין, ומכאן שהוא עצמו בלתי חומרי. חסר גבול וחסר צורה וגוף. כלומר אינסופי, בכל מקום ובכל זמן. מה שגם מוכיח שהוא אחד מוחלט, שהרי אין בו חילוקים.

הבורא יצר את הזמן, ומכאן שהוא עצמו אינו מוגבל לזמן, כלומר נצחי ללא שינוי.

הבורא יצר את העולם בחוכמה ובתכנון בלתי נתפס, המעידים שהוא חכם שאין חכם ממנו, ויצר אותנו עבור תכלית ומטרה.

הרמב"ם מסביר שהידיעה שלנו על אלוקים מגיעה מתוך "שלילת התארים". כלומר, מתוך שלילה של מושגי החומר המרחב והזמן - שאינם חלים עליו, ולפיכך יודעים אנחנו שהוא יתברך אכן אינסופי ונצחי, יסוד היסודות ועמוד החוכמות.

תוכל לקרוא על כך בהרחבה בחוברת קצרה שכתבתי בשם "שיחה גורלית", המתארת דו-שיח עם אלוקים על שאלות רבות באמונה (הוכחות למציאות הבורא, היותו אחד, נצחי, אינסופי, משמעות החיים, אמיתות התורה, למה אלוקים ברא אותנו ועוד). לקריאת החוברת, חפש בגוגל את המילים "שיחה גורלית".

בברכה,
דניאל בלס