האם מותר לשבת בכסא של ההורים אם הם לא מקפידים?

  • כ"ב חשון התשפ"א

שאלה

האם מה שאסור לשבת במקומותיהם של ההורים הוא רק חל על המקומות או שגם חל על הכיסאות ואפילו במקומות אחרים? ומה אם הם לא מקפידים כלל וכלל שיישבו במקומותיהם על כסאותיהם? ומה אם הם מקפידים אבל ההורים לא תמיד מקפידים לשבת תמיד על כסאותיהם המיוחדים לכך במקומותיהם שלהם האם אז יהיה גם אסור לשבת בכל מקום שבו הם יושבים היינו רגילים לשבת בסדר קבוע? ומה אם הם בכלל בלי מקומות וכיסאות קבועים וכל פעם יושבים במקום אחר אז בכל המקומות בהם הם יושבים יהיה אסור לשבת? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אסור לבן/בת לשבת במקום שמיוחד להורים (שלחן ערוך יורה דעה סימן רמ סעיף ב). ויש מחלוקת אם האיסור הוא אפילו שלא בפניהם ושלא בפני שום אדם, ולמעשה יש לחוש לדברי האוסרים (קצור שלחן ערוך ילקוט יוסף כבוד אב ואם פרק ה סעיף ד).

ובכסא שמיוחד להורים, ורוצה לשבת עליו במקום שאינו מיוחד להם, אם הוא שונה משאר כסאות הבית (לדוגמא כסא גבוה של מנהלים וכדומה), אסור. אבל לעמוד עליו כדי ליטול דבר ממקום גבוה מותר (מורא הורים וכבודם פרק ב סעיף יט ובהערה שם בשם הגרי"ש אלישיב והגרב"צ אבא שאול זצ"ל).

בברכה,

הלל מאירס