חגים ומועדי השנה

משנכנס אדר מרבין בשמחה, האם הכוונה עד פורים או כל חודש אדר?

  • י"א חשון התשפ"א

שאלה

שלום רב,
האם ב"משנכנס אדר מרבין בשמחה" הכוונה שהשמחה היא בכל אדר, או מתחילים להרבות בה עד פורים? כלומר האם מרבין לעומת כל השנה, או שמחה הדרגתית עד פורים?

בברכה ובתודה

תשובה

שלום רב,

הכוונה היא על כל חודש אדר וכמבואר בהגהות החתם סופר על השלחן ערוך (סימן תקנא ד"ה במג"א סק"ב).

וכן כתב האשל אברהם (בוטשאטש, סימן תרפו סעיף ב), ונימק זאת משני טעמים:

א. על פי הפסוק (אסתר ט כב) "והחודש אשר נהפך מיגון לשמחה".

ב. על פי מה שכתבו האחרונים (מגן אברהם סימן תקנא סק"ב) לגבי משנכנס אב ממעטין בשמחה, שהכוונה עד אלול, והרי אמרו חז"ל (סוטה דף יא עמוד א) מדה טובה מרובה ממדת פורענות.

בברכה,

הלל מאירס