שבת

שימוש במלחייה שיש בתוכה גרגירי אורז בשבת

  • ל' תשרי התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב,

במסגרת הלכות בורר הרי אסור ודאי כלי, דוגמת מסננת וכו' - ומה בדבר מלחייה שיש בה גרגירי אורז והיא מסננת את המלח. האם אסורה בשבת?

תודה תודה כתמיד

תשובה

שלום רב,

מלחייה שיש בה גרגירי אורז שנועדו למנוע היווצרות גושים במלח, מותר להשתמש בה בשבת, ואין לחוש בזה לאיסור בורר.

מקורות: אמנם בשו"ת מחזה אליהו חלק א' (סימן נא אות ה) הביא בשם הגר"א קוטלר והגר"מ פיינשטיין זצ"ל לאסור בזה. וע"ע בשמירת שבת כהלכתה חלק א' (פרק ג סעיף סו והערה ר). אולם דעת רוב אחרוני דורינו להתיר בזה, ועיקר טעמם משום שכלי זה לא נעשה לשם ברירה, אלא כדי לפזר את המלח על ידו, והמשתמש בו אין לו כל כוונה לברירת המלח מן האורז - הגרי"ש אלישיב זצ"ל והובא בספר אשרי האיש חלק ב' (סוף עמוד שכז), ויבדל לחיים הגר"נ קרליץ בספר חוט שני שבת חלק ב' (עמוד צז), וכ"כ בשו"ת בית אבי חלק ג' (סימן מז אות א), ובשו"ת מקוה המים חלק ו' (סימן יח אות ג), ובשו"ת אז נדברו חלק ב' (סימן יד) וחלק ד' (סימן כג אות ג), ובשו"ת תפלה למשה (סימן לח). וכן העלה בספר חזון עובדיה שבת חלק ד' (עמודים רטז-ריז).

וע"ע בספר הלכות שבת בשבת חלק א' (עמוד תקמז) שאם אינו יודע מזה שיש שם גרגירי אורז לכולי עלמא שרי ואין צריך להודיעו.

בברכה,

הלל מאירס