חברה והשקפה

שמונה פסוקים

  • כ"ו תשרי התשפ"א

שאלה

הגמ' דנה על ה"שמונה פסוקים" מי כתבם. לכאורא מדובר הרי בשנים-עשר פסוקים? שכן למרות שאמנם "וימת שם משה" צריך לדעת מי כתבו אך גם "ויעל משה אל ערבות מואב" הוא הרי עלה לבדו ולא היה איש שימסור את הדברים כמו"כ הוא לא היה יכול לכתוב זאת בלשון עבר קודם שהדבר התרחש בפועל וכן הוא לא חזר משם למסור זאת?

תשובה

שלום וברכה

ברור לכל שהתורה נכתבה על יד משה רבינו מפי ה' ולכן אין כל בעיה לכתוב נבואות ודברים שמתרחשים מאוחר יותר. רק לגבי תיאור פטירת משה נחלקו חכמי ישראל האם הקב"ה הורה למשה לכתוב או שהניח את זה ליהושע.  חשוב להביא את דברי האור החיים הקדוש  דברים פרק לד ו'  הם דברי ה' שהיה אומר ומשה כותב, וכמו כן מאמרים הקודמים לזה וימת שם משה ויקבור אותו: ... והעיקר שכל הספר תורה כתבו משה וכאומרם (ב"ב ט"ו א) השלימו בדמע:

בהצלחה,