האם יש מקור למנהג להצביע בשעת הגבהת ספר התורה?

  • י"ז תשרי התשפ"א

שאלה

האם יש מקור למנהג הנפוץ ברוב קהילות ישראל להצביע באצבע (ויש הנוהגים בזרת) על אותיות ספר התורה בשעת הגבהת ספר התורה. יישר כוחכם ואשריכם

תשובה

מועדים לשמחה,

אכן מנהג זה לא מוזכר בשלחן ערוך ונושאי כליו בהלכות ספר תורה, אך כך נהגו רבים וטובים, וכמדומה שהמקור הקדום ביותר הוא הגר"ח פלאג'י זצ"ל בספרו "ספר חיים" (סימן ג אות ו) בשם הרב דברי מרדכי (סימן ט) שכתב, סמך למה שנהגו להראות באצבע לספר תורה בשעת הקמת ספר תורה, על פי מה שכתוב במדרש (ראה שיר השירים רבה ב ד) על הפסוק "ודגלו עלי אהבה", כל מי שמראה איקונין של מלך באצבע נהרג, ותינוקות הולכים לבית הספר ומורין האזכרה באצבע, ואומר הקב"ה, ודגלו עלי אהבה, אל תקרי ודגלו אלא וגודלו.

וע"ע מה שכתבו בזה בספר ילקוט מעם לועז (דברים כו כז ד"ה וכמה מנהגים), ובשו"ת משנת יוסף חלק ו' (סימן נ אות א), ובשו"ת ודרשת וחקרת חלק א' (חלק אורח חיים סימן כב אות א), ובספר שיח תפילה (עמודים רמח-רמט), ובספר אשרי האיש חלק אורח חיים חלק א' (פרק כה סעיף לז).

בברכה,

הלל מאירס