מה זה טומטום ואנדרוגינוס בקבלה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום הרב אשמח לדעת מה זה טומטום ואנדרוגינוס בקבלה. ואם לאדם יש "סטרא אחרא" מה הוא צריך לעשות.

תשובה

שלום וברכה

גם לטומטום ואנדרוגינוס שהן בעלי פגם גנטי באברי הרביה, יש שורש בנפשם למעלה, וכפי שביאר מרן הבן איש חי בספרו שו"ת תורה לשמה (סימן תקב) ואני מעתיק לך רק את תחילת התשובה וסופה: "שאלה, הנה למדתנו רבנו כל מה שיש באדם איש או אשה הוא דוגמא ורמז, ועל כן רצינו לדעת בענין הטמטום ואדרוגינוס מה יש בהם רמז למעלה יורנו ושכרו כפול מן השמים. תשובה, הנה הרב המקובל הר"ן שפירא במצת שמורים (דף כ"א עמוד ג) בדרוש הציצית כתב, וז"ל: סוד הטמטום הוא ..., וסוד אדרגינוס הוא מה שמרו חז"ל בבראשית רבה אמר רבי יהודה אדם וחוה אנדרוגינוס נבראו וכן דו פרצופין נבראו..., א"כ לפי זה האנדרוגינוס רומז על זו"ן קודם הנסירה שלהם.

והיה זה שלום ואל שדי ה` צבאות יעזור לי". אם אדם מרגיש התחזקות לצד הרע שלו עליו להרבות בלימוד תורה והתעסקות בענייני קדושה עד שצד הטוב יגבר, ומעט מן האור דוחה הרבה מן החושך.

בהצלחה - מנשה ישראל