שבת

האם יש לברך לפני או אחרי הדלקת נרות שבת?

  • כ"ד אב התש"פ

שאלה

בשעת הדלקת נרות האם יש ראשית להדליק ואז לברך או הפוך? האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

מנהג בנות אשכנז לברך אחרי הדלקת נרות שבת, וכדי שיהא עובר לעשייתו לא יהנו מההדלקה עד לאחר הברכה, ולכן ישימו היד לפני הנר אחר ההדלקה עד לאחר הברכה (רמ"א אורח חיים סימן רסג סעיף ה).

ולפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל, בנות ספרד חייבות לברך לפני ההדלקה. וגם אם נהגו אחרת, עליהן לשנות מנהגן (שו"ת יביע אומר חלק ב' חלק אורח חיים סימן טז וחלק י' חלק אורח חיים סימן כא, שו"ת יחוה דעת חלק ב' סימן לג, וספר חזון עובדיה שבת חלק א' עמודים קסה-קעב).

אמנם לכל המנהגים, איש שמדליק נרות שבת, עליו לברך לפני ההדלקה (יעויין ביאור הלכה שם ד"ה אחר, ובמה שהביא בזה בספר פסקי תשובות אות יח והערה 168).

בברכה,

הלל מאירס