שו"ת תשעה באב

הקלות צום תשעה האב

  • ח' אב התש"פ

שאלה

כבוד הרב שלום רב,
אני אמא ל3 ילדים, נוהגת לצום מדי שנה צום כיפור ותשעה באב. בשנים האחרונות הצומות קשים לי מאד וכמה ימים לאחר הצום אני עם כאבי ראש נוראיים.אובחנתי עם מחלת הפיברומיאלגיה שזה כאבי שרירים מפושטים בכל הגוף, אני לא נוטלת כדורים קבוע אלא בהתאם לצורך נורופן.
בנוסף אני בבירור גסטרו עקב כאבים בקיבה, אם אני לא אוכלת הרבה שעות אני מתקפלת מכאבים שמשביתים אותי.
התחלתי את הצום ובעז"ה מקווה שאעבור אותו, אבל מתי אדע מתי להפסיק אם חלילה ארגיש לא טוב?לחכות למצב שאני ממש לא מרגישה טוב? בתחילת הכאב?
אשמח לתשובה.

תשובה

בתשעה באב אל תצומי.

תאכלי ותשתי וה' הטוב יראה ברצונך לצום ויתן לך שכר כאילו צמת.

בברכת בריאות איתנה,