חגים ומועדי השנה

מאיזה גיל צריך לצום בתשעה באב?

  • ה' אב התש"פ

שאלה

יש לי אח בן 12.5, והשאלה שלי האם הוא צריך לצום את כל הצום או חלקי?
אשמח לקבל תשובה.
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אח שלך נ"י לא חייב לצום בתשעה באב לפני גיל בר מצווה - אפילו באופן חלקי. ויכול לאכול כדרכו בכל יום, רק ימנע מאכילת מעדנים וכיוצא בזה.

מקורות: כן כתב המשנה ברורה (סימן תקנ סק"ה) שגם הקטנים שיש להם דעת להתאבל, אין מחויבין לחנכם אפילו בן י"ב שנה ואפילו בתענית שעות.

ואמנם כתב שם עוד, שראוי לחנכם שלא יאכלו רק כדי קיום הגוף לחם ומים או שאר מאכל פשוט, כדי שיתאבלו עם הציבור. אולם כבר כתבו בהליכות שלמה (ניסן-אב פרק יג הערה 10) וחזון עובדיה ארבע תעניות (עמוד סו) שלא נהגו כן, אלא אוכלים כדרכם. ומכל מקום כתב בחזון עובדיה שם, שנראה שיש למנוע מהם ממתקים ושאר תפנוקים.

בברכה,

הלל מאירס