חגים ומועדי השנה

הנחת בגד על הרצפה כדי ללבוש בתשעת הימים

  • כ"ט תמוז התש"פ

שאלה

ערב טוב,
שאלה, בבקשה: בעניין הימנעות מלבישת בגד מכובס בשבוע שחל בו ט' באב: זכור לי שקראתי שכדי שבגד ייחשב לא מכובס אפשר גם לשפשף אותו רגע על הרצפה (במקום השיטה של לבישת הבגד בשבוע שלפני). צודקת?
חודש טוב, ותודה כמובן,
הדס

תשובה

שלום רב,

לכתחילה צריך ללבוש את הבגד ממש כדי שלא יחשב לבגד מכובס. ורק מי ששכח או לא הספיק יכול להקל להניח את הבגד על הקרקע (יעויין שו"ת מנחת יצחק חלק י' סימן מד, וספר חזון עובדיה ארבע תעניות עמוד רלב).

וגם היתר זה בוודאי לא מועיל כשמניח את הבגד על גבי רצפה מרוצפת ונקייה, אלא צריך להניחו על קרקע באופן שיוריד מהבגד תואר של בגד מכובס. ורבים נוהגים להניחו על הרצפה ולדרוך עליו ברגליהם למשך זמן מה (פסקי תשובות סימן תקנא הערה 103).

יש לציין, שלמנהג האשכנזים איסור לבישת בגד מכובס מתחיל כבר מראש חודש אב (רמ"א סימן תקנא סעיף ג).

בברכה,

הלל מאירס