הנותן או אשר נתן לשכוי בינה?

  • כ"ז תמוז התש"פ

שאלה

מה הנכון להגיד? מה הסיבה שבחלק מהסידורים מופיע לשון הווה ובחלק לשון עבר

תשובה

שלום וברכה

ערוך השולחן אורח חיים הלכותברכות השחר סימן מו

ובגמרא [ברכות ס':] הגירסא אשר נתן לשכוי בינה ע"ש וברמב"ם וטור וש"ע הגירסא הנותן לשכוי בינה וכן נראה עיקר דכל הברכות נוסחתן בהוה ולא בעבר כמו יוצר המאורות נותן התורה בורא פרי האדמה וכן כולם והטעם משום דהקב"ה פועל בכל עת ובכל רגע לא כאומן בשר ודם שרק עשה המלאכה ואח"כ עומדת מאליו וסרה השגחתו מזה אבל הקדוש ברוך הוא לא יסור פעולותיו והשגחתו בכל עת ובכל רגע כדכתיב לעושה אורים גדולים.

אולם מקור הנוסח השני הוא מלשון הכתוב באיוב לח' לו' ששם כתב אשר נתן לשכוי בינה,