איך היה מותר לבחורים להסתכל על בנות ישראל החולות בכרמים?

  • ג' תמוז התש"פ

שאלה

שלום כבוד הרב,
במסכת תענית ד ח, מסופר שבנות ישראל יצאו לכרמים ורקדו בט"ו באב וביום בכיפורים, ובאו הגברים הרווקים בכדי למצוא אישה.
מן הכתוב ניתן להבין כי הגברים הסתכלו בנשים רוקדות.
איך זה מתיישב עם ההלכה של ימינו?

אשמח לתשובה, תודה

תשובה

שלום רב,

שאלה טובה, ואמנם כתבו המפרשים (מהרש"א תענית דף לא עמוד א ד"ה מי, מהרש"ל גיטין פרק א סימן יח, ושו"ת בנימין זאב סימן שה) שהיה מותר לבחורים להסתכל על בנות ישראל שחולות בכרמים על פי דברי הגמרא (מסכת קידושין דף מא עמוד א) שאסור לאדם שיקדש את האישה עד שיראנה. ע"ש. אולם ודאי שלא הותר להסתכל על בנות רוקדות לצורך זה. וכפי הנראה הפשט הוא שהן לא היו רוקדות כלל, אלא רק הולכות במחול, ובאופן כזה מותר להסתכל עליהן למטרת שידוך.

ויש לחזק תירוץ זה, כי לכאורה קשה איך היה מותר לבנות ישראל לרקוד ביום הכיפורים, והרי אסור לרקוד ביום טוב (מסכת ביצה דף לו עמוד ב), ועמד בזה המהרא"ל צינץ זצ"ל בספרו שמחת יום טוב (ביצה דף ל עמוד א), והניח בצריך עיון.

ולכאורה על כרחך צריך לומר כאמור, שבאמת לא רקדו אלא רק הלכו במחול, וזה מותר בשבת ויום טוב, שאין זה בכלל ריקוד שאסרו חז"ל, וכמו שכתב בשו"ת יחוה דעת חלק ב' (סימן נח הערה ב) וחלק ז' (סוף סימן ע).

בברכה,

הלל מאירס