האם תמיד צדיק ורע לו?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, שמעתי סיפור על אשה שבטעות נתנה לעוזרת נקיון שלה פירות שמיטה וכשנזכרה רצה לתחנת האוטובוס ועלתה על האוטובוס של העוזרת ואמרה לה להחזיר את מה שלקחה .העוזרת התכעסה ורטנה .אז האנשים באוטובוס והנהג התערבו .בשלב זה העוזרת אמרה "בסדר אל תקראו למשטרה אני אחזיר את מה שלקחתי"והוציאה את קופסאת התכשיטים של האשה. הסיפור מלמד אותנו שה` שומר על האנשים ששומרים את ציוויו. אך הרי היהדות אומרת שה` מנהיג את העלם ב"צדיק ורע לו" והסיפור הזה סותר את האמרה צדיק ורע לו וגם הוא סותר את המציאות. במציאות לא כל סוף מגרש. שאלתי היא איך מישבים את הסתירה תורה רבה. נ.ב.תודה על המאמר של הרב בנימין בלוך.

תשובה

שבוע טוב לא, ממש לא, היהדות לא אומרת שלכל צדיק יהיה רע, יש צדיק וטוב לו ויש צדיק ורע לו יש רשע וטוב לו ויש רשע ורע לו כך כתוב בגמ` ברכות דף ו` כמדומני.

הסיפור הזה מראה אכן שכשיהודי עושה השתדלות מיוחדת למען הבורא יש לו ניסים למעלה מדרך הטבע, וזה סיפור מאוד יפה. וסיפורים כאלו ישנם רבים אך לפעמים זה לא הפי הנד ואז יש שאלה למה, והתשובות כבר נכתבו , והדברים ארוכים מיני ים, בברכה - בנימין שמואלי