שבת

לחם מישנה

  • י"ט אייר התש"פ

שאלה

כמדומני, הלחם מישנה בשבת הוא זכר המן שהיה יורד כפול ביום שישי, אבל אם כך הינו צריכים לעשות שתי חלות, אחד ליום שישי ורק אחד לשבת כי באמת בשבת היו אוכלים רק החלק השני של המן שנשאר מיום שישי, אז למה שתי חלות לשבת?
תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

ראה את דברי הביאור להכה בעניין אחר ביאור הלכה סימן רמב

* זכר למן שהיה מכוסה - לכאורה מנהג זה תמוה לרבים דמה ראו לעשות בשבת זכרון למן שלא ירד בו כלל והתוספות בפרק ע"פ כתבו דמשום שלא ירד המן יש לעשות זכר לו והוא דחוק גם לפ"ז היה להם לעשות פשטידא גם ביום טוב והרמ"א לענין לחמים קאמר בשבת ויו"ט ולענין זה קאמר רק בליל שבת משמע דוקא קאמר ומה נמרצו אמרי יושר של התורת חיים שכתב טעם הגון לזה והוא לפי דשבת בראשית הוא דוגמת שבת שלעתיד לבוא  שהוא יום שכולו שבת ולכן אנו עושים כמה דברים בשבת זה דוגמתו היינו לאכול בשר ודגים נגד סעודת שור הבר ולויתן ומקדשין על היין נגד היין המשומר בענביו לצדיקים לע"ל וכבר אמרו חז"ל דעל שם זה נקרא שחקים שבו שוחקים מן לצדיקים לע"ל ולכך שפיר יש לעשות בשבת זכר למן ההוא [תוספות שבת]:

בהצלחה,