שבת

האם מותר לדחוס את הפח בשבת?

  • ז' אייר התש"פ

שאלה

לפעמים הפח מלא, אבל אם דוחסים אותו, אז מתפנה עוד מקום בפח. האם מותר לעשות כן בשבת, או שזה אסור משום טלטול מוקצה? תודה

תשובה

שלום רב,

אסור לדחוס את הפח עם הרגל בשבת.

מקורות: אמנם נפסק בשלחן ערוך (סימן שיא סעיף ח) שטלטול בגופו (שאינו נוגע בידו כי אם בגופו או בשאר אבריו. משנה ברורה) אפילו לצורך דבר האסור, מותר. אולם זהו דווקא כשאין הדרך לטלטל את אותו מוקצה ברגל ביום חול, שאז הטלטול ברגל נחשב שינוי בטלטול, כמבואר בשלחן ערוך הרב (סימן שח סעיף טו). וכן ראה בשו"ת מנחת שלמה חלק א' (סימן יד ענף ב) ובספר שמירת שבת כהלכתה חלק א' (פרק כב הערה פז) ובספר מנוחת אהבה חלק א' (פרק יג סעיף יב). ולפי זה כאן שהדרך הוא לדחוס את הפח עם הרגל ביום חול יהיה אסור לעשות כן בשבת.

שבת שלום,

הלל מאירס