"יהא מונח עד שיבא אליהו", איך יתכן שאליהו יפתור ספקות, הרי לא בשמים היא?

  • כ"ז ניסן התש"פ

שאלה

איך זה יתכן שאליהו הנביא יפתור ספקות, ממה נפשך - אם נתייחס אליו כמלאך - "לא בשמים היא", וגם אם הוא יופיע שוב בגוף כבשר ודם - הוא הרי רק עד א'! תודה מראש על התשובה

תשובה

שלום רב,

יפה שאלת, והתירוץ הוא ש"לא בשמים היא" נאמר לגבי זה שאין לסמוך על נבואה לפתור ספקות בהלכה שתלויים בהבנת התורה, אולם ספקות שתלויים במציאות, אפשר להכריע הדבר על ידי נביא. ובכל המקומות שכתוב "יהא מונח עד שיבוא אליהו", מדובר בספקות במציאות.

מקורות: יסוד זה כתוב במשנה למלך (הלכות אישות פרק ט סוף הלכה ו) ובברכי יוסף אורח חיים (סימן לב סק"ד), ועוד, ראה מה שאסף וכתב בזה בשו"ת יביע אומר חלק א' (חלק אורח חיים סימן מא אות ט-יד).

בברכה,

הלל מאירס