תפילה וברכות

האם בזמן קורונה אפשר להצטרף למניין ממרפסות?

  • ו' ניסן התש"פ

שאלה

האם אפשר במצב הנוכחי להצטרף למניין ממרפסות, כאשר כל אחד רואה את האחרים או שאחד רואה את כולם?
אשמח למקורות.
תודה רבה.

תשובה

שלום רב,

בשעת הדחק כמו בימים אלה אפשר לצרף מניין של עשרה אנשים שנמצאים במרפסות נפרדות, כאשר הם רואים זה את זה (ראה משנה ברורה סימן נה ס"ק מח, נב, נז).

ואם רק אחד רואה את כולם, הם לא מצטרפים אלא אם כן הוא יהיה שליח ציבור, שמכיון שכולם צריכים לו שיוציא אותם ידי חובה, הוא מצרף ביניהם (על פי משנה ברורה סימן קצה סק"ט ושער הציון סק"ו לגבי זימון. וכ"כ בספר בני ציון סימן נה אות טז לגבי צירוף למניין).

אמנם אם רשות הרבים או שביל (אפילו של יחיד) מפסיק בין המתפללים, אין הם מצטרפים למניין, אפילו אם רואים זה את זה, ואפילו אם השליח ציבור רואה את כולם (על פי שלחן ערוך סימן קצה סעיף א ומשנה ברורה סק"ח. וכן עורר בשו"ת מנחת יצחק חלק ב' סימן מד אות ב).

בברכה,

הלל מאירס