מי שיש לו בן ובת בני נדה או בני תשע מידות, האם קיים מצוות פריה ורביה?

  • כ"ד אדר התש"פ

שאלה

שלום, מי שיש לו בן ובת בני נדה או א' משאר בני תשע מידות, קיים מצוות פריה ורביה? או לא? תודה

תשובה

שלום רב,

הוא מקיים בזה מצוות פריה ורביה, שהרי כתב הרמ"א אבן העזר (סימן א סעיף ו) שאפילו בבן ממזר קיים המצווה. וכל שכן בבני נדה ובני תשע מידות.

ואפילו לפי מה שהביא בבית שמואל (שם ס"ק יא) בשם ספר חסידים (סימן תק) שסובר שלא קיים פרו ורבו כשהוליד ממזר, הרי כתב שם שטעם הדבר על פי הגמרא ביבמות (דף עח עמוד ב) שממזרים לא חיים. אולם טעם זה לא שייך כלל בבני נדה ובני תשע מידות, וא"כ גם לשיטתו קיים מצוות פריה ורביה.

אמנם דעת הרדב"ז חלק ז' (סימן ב) והמהרי"ט אלגאזי (הלכות בכורות פרק ח סוף אות סה הראשון) שבממזר אינו מקיים פריה ורביה משום שהוא מצוה הבאה בעבירה. ע"ש. ולפי זה יש מקום לדון אם יוצא ידי חובת המצווה בבני נדה ובני תשע מידות. אולם להלכה נראה שיצא ידי חובה, וכפי שיוצא מדברי הרמ"א וספר חסידים הנ"ל.

בברכה,

הלל מאירס