מותר לאכול פיצה עם תוספת דג אנשובי?

  • כ"ג אדר התש"פ

שאלה

שלום רב, פיצה האט כשרה למהדרין, תוספת אנשובי על הפיצה? האם מותר? תודה

תשובה

שלום רב,

ספרדים צריכים להימנע מלאכול פיצה עם תוספת דג אנשובי, כי מנהגם שלא לאכול דגים עם חלב, אולם מנהג רוב האשכנזים להקל בזה. אכן אלו שנהגו במשפחתם להימנע מכך - עליהם להמשיך במנהגם.

מקורות: מנהג הספרדים להימנע מאכילת דגים בחלב לאור דברי הבית יוסף יורה דעה (סימן פז) שכתב, שאין לאכול דגים בחלב מפני הסכנה. וכן העלה בשו"ת יחוה דעת חלק ו' (סימן מח) שיש לספרדים להימנע מלאכול דגים בחלב או עם גבינה משום חשש סכנה. אבל הנוהגים לאכול דגים בחמאה רשאים להשאר במנהגם.

אולם מנהג האשכנזים להקל באכילת דגים עם חלב, ראה רמ"א בדרכי משה (שם אות ד) שהביא דברי הבית יוסף הנ"ל, וכתב, ולא ראיתי מימי נזהרין בזה. וכ"כ הש"ך (סק"ה) שלא שמענו ולא ראינו נמנעים מאכילת דגים בחלב, ובכל יום ויום נוהגים לבשל דגים בחלב ולאכול. וכן דעת הט"ז (סק"ג) והמגן אברהם (ריש סימן קעג) להתיר לאכול דגים בחלב. וכ"כ בשו"ת יחוה דעת הנ"ל שיוצאי אשכנז נוהגים להקל בכל זה, ויש להם על מה שיסמוכו.

אכן יש בין האשכנזים כאלה שנוהגים במשפחתם להימנע מאכילת דגים בחלב, ועליהם להמשיך במנהגם, ראה בספר הליכות שלמה על המועדים (ניסן-אב פרק יב הערה 48) ובשו"ת אבן פנה חלק א' (סימן צא). וע"ע בספר שערי הלכה ומנהג חלק הוספות ומילואים (סימן צט) מנהג חב"ד בזה.

בברכה,

הלל מאירס