זוגיות

מה יש לרב להגיד על הדמעה?

  • י"ב טבת התש"פ

שאלה

האם הדמעה היא ביטוי לחולשה או כלי רב עוצמה?

תשובה

שלום וברכה,

הדבר תלוי בסיבה.

אם אדם מוציא דמעותיו על אנוכיותו ותאוותיו החומריות, בדומה לתינוק הבוכה על מוצץ וצעצוע, אין לכך משמעות רבה.

אך אם אדם משתמש בדמעותיו כדי לבקש על צרכי נפשו, רוחניותו, או מתוך אהבת ישראל ורחמיו על הנזקקים לרחמים - יש לכך עוצמה רבה לתקן את נפשו ולקרבו לקב"ה ולזכות את ישראל.

כך אמרו חז"ל: "אף על פי ששערי תפילה ננעלו - שערי דמעה לא ננעלו" (ברכות לב, ב), וכמאמר הפסוק: "שימעה תפילתי ה', ושועתי האזינה, אל דמעתי אל תחרש" (תהילים לט, יג). אמרו חז"ל שאדם צריך להזהר בכבוד אשתו מפני שדמעתה מצויה, ולכן יש לה כוח לפעול על מזלם: "מתוך שדמעתה מצויה, אונאתה קרובה" (בבא מציעא, דף נט).

בברכה,

דניאל בלס