שבת

כשיש סתימה במרזב בגג, האם מותר לגרוף את המים ולפתוח את הסתימה בשבת?

  • ז' טבת התש"פ

שאלה

שלום, מאחר והשבת הייתה חורפית במיוחד, תהיתי מה הדין במידה ויש סתימה במרזב שבגג אשר גורם לחדירת מים והצפה בבית. האם מותר לגרוף את המים החוצה ולפתוח את הסתימה בשבת? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. מותר לגרוף את המים החוצה (שמירת שבת כהלכתה חלק א' פרק כג סעיף ז והערה ל בשם הגרש"ז אויערבאך זצ"ל, כי רק נתינת מים על מנת להדיח אסורה בשבת, ולא אם גורר את המים שכבר נשפכו. ע"ש).

2. מותר לפתוח את הסתימה בשינוי כגון על ידי הרגל, ויש לעשות כן בצנעה, וכמו שכתב השלחן ערוך (סימן שלו סעיף ט) צנור המקלח מים מן הגג שעלו בו קשים ועשבים שסותמים ומעכבים קלוחו, ומימיו יוצאים ומתפשטים בגג ודולפים לבית, ממעכן ברגליו בצנעה, דכיון דמתקן על ידי שינוי הוא, שאינו עושה אלא ברגליו, במקום פסידא לא גזרו רבנן.

בברכה,

הלל מאירס