חגים ומועדי השנה

למה חנוכה הוא שמונה ימים ולא שבעה ימים?

  • ה' טבת התש"פ

שאלה

למה חוגגים 8 ימים חנוכה?
הרי הנס היה רק 7 ימים.

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

יפה שאלת, ונאמרו בזה תירוצים רבים מאוד, ומהם:

א. בספר האשכול (ריש הלכותחנוכה עמוד יט) תירץ, לפי מה שכתוב בשאלתות דרב אחאי גאון (פרשת וישלח) שלא היה בפך מספיק שמן אפילו כדי להדליק בו יום אחד. ולפי זה נמצא שגם בלילה הראשון היה נס.

ב. הבית יוסף (סימן תרע) תירץ, שחילקו מראש את השמן שבפח לשמונה חלקים, ובכל לילה נתנו במנורה חלק אחד, והיה דולק עד הבוקר, ונמצא שבכל שמונת הלילות נעשה נס.

ב. עוד תירץ הבית יוסף שם, שלאחר שנתנו שמן בנרות המנורה כשיעור, נשאר הפך מלא כבתחילה, וניכר הנס אף בלילה הראשונה (וע"ע בתירוצו השלישי שם).

ד. והפרי חדש (שם) תירץ, שהדלקת לילה הראשון הוא משום נס הניצחון. ושאר שבעת הלילות הוא משום נס פך השמן.

ה. והסבא מקלם זצ"ל תירץ, שקביעת היום הראשון הוא בכדי להשמיענו שמה שדולק השמן על פי דרך הטבע גם הוא נס (כתבי הסבא מקלם ענייני חנוכה ופורים אות ה. יעויין שם בהרחבה).

בברכה,

הלל מאירס