מהו מנהג סעודת "הזוהר" ערב ברית המילה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב! ברצוני לדעת את מהות המנהג וחיוניותו,כמה אנשים צריכים להיות בסעודה והאם על היולדת והתינוק להיות נוכחים גם כן בסעודת "הזוהר" שכן שמעתי שמדובר במניין של 10 גברים בלבד תודה

תשובה

שלום וברכה

מנהג ישראל לערוך סעודה בליל שלפני הברית, ויש אומרים שיש סימוכין לסעודה זו בתלמוד סוף מסכת פסחים ונקראת בשם `ישוע הבן`, כהודיה להקב"ה על כך שהוולד נושע ונמלט בהצלחה מרחם האם. הסעודה נערכת עם עשרה גברים, ואין מנהג לאכול בסעודה הזאת מאכלים בשריים, ויש שאף נהגו במפורש לעשות סעודה חלבית דוקא.

מכיון שהלילה הזאת נקראת גם ליל שימורים על שם שהאבא לפי כמה מנהגים ער כל הלילה ומביא שמירה על הבן שלו באמצעות קריאת הפסוקים והמאמרים המיוחדים לליל זה, וכמבואר בהקדמת הזוהר שחכמי הזוהר נהגו כך ועסק כל הלילה שלפני הברית בתורה.

המנהג מבוסס על מה שמבואר בספרים שהתינוק בלילה שלפני הברית זקוק להגנה מפני כוחות שרוצים להזיק לו ועל ידי שבאים אנשים וקוראים אצלו קריאת שמע מביאים הגנה ממשית על התינוק. משכך מובן שהנוהג הוא בעיקר רק כשהתינוק נמצא באותו המקום.

בהצלחה, בשמירה, ובמזל טוב - מנשה ישראל

סדר ברית מילה - הנוסח המלא

מדוע מזמינה מלכת אנגליה מוהל מנוסה למול את בני משפחתה?