חברה והשקפה

האם הקב"ה מוכרח לעשות טוב

  • ד' כסלו התש"פ

שאלה

שלום לכבוד הרב
האם זה שהקב"ה הוא טוב ואינסופי אומרת שאין לו את האפשרות לעשות רע, כלומר האם זה אומר שהקב"ה מוגבל חלילה כביכול וחייב לעשות רק טוב?
אשמח לתשובה מפורטת תודה רבה

תשובה

שלום וברכה,

אלוקים הוא נצחי, בלתי משתנה, במצב אחיד, ופירוש הדבר שאין מצב שהיום ירצה כך ומחר ירצה אחרת. הוא איננו אדם שמשנה את דעתו, כי הוא מושלם.

כמו שטיב האינסוף שהוא אחד מוחלט, ולא יכול להתחלק לחלקים, כך טיב השלמות להטיב ולא להרע.

השאלה על מוגבלות היא סוג של משחק מילים. כמו לומר: "יהודה הגאון לא יכול להיות טיפש, מכאן שיהודה הוא בעצם מוגבל שכלית".

כמובן שמעלה ויכולת אינם חסרון, גם אם מציגים אותה במשחק מילים ככאלה.

לעומת זאת עשיית רע מעידה על חסרון אמתי.

כשם שרוע נובע מחיסרון, כך טוב נובע משלמות. הרע רוצה לקחת ולהחשיך את האחר, בעוד הטוב רוצה להעניק ולהאיר לאחר. רצון הטוב הוא להטיב, להשפיע. זה טבעו של מי שיש לו הכל - להשפיע לאחרים מטובו האדיר והגדול.
אלוקים הוא יישות מושלמת, אינסופית, על כן הקב"ה הוא טוב מושלם, ורצונו להטיב.
חכמים רבים המשילו זאת לשמש המאירה, אשר אורה מגיע עד לארץ, אלא שהנבראים זוכים להנות מאותה בהתאם לדרגתם (החפרפרת לא תהנה מאור השמש כמו האדם). כך להבדיל, הטוב האלוקי ברא את הנבראים ומטיב להם בדרגות שונות לפי יכולתן, כאשר האדם נמצא בראש הפירמידה - כי הוא קיבל בחירה חופשית, על כן ניתן להטיב לו יותר מכל בריה אחרת.

נא לקרוא בהרחבה:

https://www.hidabroot.org/article/109596

לעיון מעמיק בשאלות על מהות הבורא ומשמעות החיים (ובין השאר שאלות כמו זו ששאלת) חפש בגוגל את המילים "שיחה גורלית", ותהנה מחוברת דו-שיח על שאלות באמונה.

בברכה,

דניאל בלס