שבת

עבודה בימות השבוע

  • ט"ז חשון התש"פ

שאלה

ששת ימים תעבוד, ועשית כל-מלאכתך. ט ויום, השביעי--שבת, ליהוה אלוהיך:

מכאן אני מבין שצריכים לעבוש שישה ימים בשבוע וביום השבת לנוח וכאן באה השאלה מה יותר חמור זה שעובד בשבת שעובר על לאו אחד או זה שאינו עובד כל השבוע
לדעתי זה שלא עובד כל השבוע יותר חמור כי זה שישה ימים בשבוע לעומת זה שעובד בשבת שזה רק יום אחד
ואל תגיד לי שלימוד תורה הוא עבודה כי זה לאל נכון שפרוש כתוב מלאכה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

האדם הראשון נענש "בזיעת אפיך תאכל לחם", ומכוח זה נאלצים לעבוד כדי להתפרנס. זו כמובן קללה - אין מצווה בתורה "לעבוד". הפסוק שקראת מתיר לעבוד רק בששת ימי השבוע, ולא מתיר לעבוד ביום השבת.

אם אינך בטוח במשמעות הכתוב, עליך רק לקרוא את ההמשך, אשר מעניש על חילול השבת בעונש מוות, אך לא מעניש על "אי עבודה":

"ושמרתם את השבת כי קדש הוא לכם, מחלליה מות יומת, כי כל העשה בה מלאכה ונכרתה הנפש ההוא מקרב עמיה" (שמות לא, יד).

הקב"ה נתן לנו את השבת כי רוב השבוע אנו עוסקים בעסקים ובדברי חולין, לכן מוקדש יום שלם בשבוע לאלוקים. שביתה שבה אנו מתאחדים בקדושתו.

השבת היא מקור הברכה, ובזכותה עם ישראל שומר על זהותו, וזוכה לברכה ושפע מלמעלה. אם כל ישראל היו שומרים רק שתי שבתות, היו זוכים לגאולה מיד!

במשכן היו עושים 40 מלאכות יצירה שונות, באמצעותן לימד אותנו הקב"ה את אבות המלאכה האסורים בשבת.

המלאכות בשבת אינן קשורות לקושי או עבודה דווקא (מסיבה זו התורה מספרת לנו על מחלל שבת שקושש עצים ביום השבת, וכי לאסוף עצים היא מלאכה? התורה קובעת שכן!). השבת נועדה לקדושה, וקדושה זו היא אפשרית רק כשהנשמה פועלת על פי הוראות היצרן של ה'.

הקב"ה קורא כל הדורות מראש, ורצה לאסור עלינו מראש את השימוש הפעיל בחשמל בשבת, כדי שנזכה למנוחה אמתית, שתשרה עלינו קדושה כבימים ימימה. הטכנולוגיה ממכרת והיתה יכולה להפוך את השבת לחול. הקב"ה רוצה שנהיה מעט מנותקים בשבת, כדי שנתחבר לאנשים הקרובים אלינו - בני משפחה.

כל הפעולות הללו יוצרים שינוי בנפש, השבת מכינה את הנפש לשביתה מימות החול - גם בתודעה.

ישנם יהודים שנוסעים עד להודו כדי לחפש "מדיטציה" ומעט שלוות הנפש, ואינם יודעים על המדיטציה היהודית הנקראת שבת קודש - אשר מחדשת את כוחות הנפש ונותנת שמחה וברכה לכל ימות השבוע.

ראה בהרצאתו של הרב זמיר כהן,

השבת מקור הברכה:

בעזרת השם תזכה לשמור שבת כהלכה עם משפחה לתפארת, ותראה את האור והיופי בשמירתה. עובדה שאנשים שזכו לשמור שבת כהלכה אינם רוצים לשוב לאחור, לאחר שהם חווים את השלווה וכוחות הנפש שקדושת השבת מעניקה להם.