שבת

האם אישה יכולה לעשות הבדלה?

  • כ"ז תשרי התש"פ

שאלה

שלום רב,
בעלי שומע הבדלה בבית הכנסת ומתעקש שזה מוציא אותו ידי חובה ואינו מסכים לעשות הבדלה גם בבית בשבילי והילדים.
אני יודעת שגם אישה חייבת לשמוע הבדלה ולכן שאלתי היא האם אני יכולה לעשות בנפרד בבית בשבילי והילדים הבדלה לבד?
זה מאוד חשוב ולי ולמרות שדיברתי עם בעלי מספר פעמים הוא עדיין בדעתו ולא מוכן לוותר ולעשות גם הבדלה בבית, ולי חשוב שהילדים ישמעו הבדלה בבית ולכן אני עושה לבד, האם זה תקין ואין בזה בעיה הלכתית?

תודה רבה מראש

תשובה

שבוע טוב,

אמנם לכתחילה יש לאישה לשמוע הבדלה מאיש, אך אם אין אפשרות כזאת כמו במקרה שלך, את יכולה וגם חייבת לעשות הבדלה בעצמך (ואם יש לך בן מעל גיל בר מצווה תבקשי ממנו לעשות הבדלה).

אלא שבנות אשכנז אין להן לברך "בורא מאורי האש" בתוך ההבדלה, אבל יכולות לברך ברכה זו אחרי שישתו מכוס ההבדלה (שמירת שבת כהלכתה חלק ב' פרק סא סעיף כד).

ובנות ספרד יכולות וחייבות לברך "בורא מאורי האש" כרגיל בתוך ההבדלה (חזון עובדיה שבת חלק ב' עמוד תכז).

בברכה,

הלל מאירס