אמונה

האם התורה נשכחה בזמן מסוים

  • כ"א תשרי התש"פ

שאלה

שלום וברכה לפני זמן לא רב נתקלתי בפסוק בדברי הימים ב' שהדאיג אותי מאוד "וימים רבים לישראל ללא אלוהי אמת וללא כהן מורה וללא תורה" האם זה מעיד ששכחנו את התורה בזמן מסוים בהיסטוריה אשמח להסבר שייתן לי נחת תודה
יובל

תשובה

שלום וברכה,

אין הכוונה שלא היתה תורה ח"ו, שהרי היה בית מקדש והיו כהנים ולווים וגם שבעים זקני כנסת הגדולה, מלבד נביאים שבכל דור ודור.

התנ"ך כותב בלשון תוכחה והקצנה. לדוגמה, משה רבנו היכה בסלע במקום לדבר אליו, על כן נאמר לו בלשון קשה מאוד: "יען לא האמנתם בי להקדישני" (במדבר כ, יב), ולא נכנס לארץ ישראל. הידעת שבחטא העגל לא עבדו כל בני ישראל לעגל? (הרי בסוף המעשה אנו למדים שרק 3000 איש עבדו את עגל הזהב בפועל, והם כידוע הערב רב). עם זאת, בני ישראל נענשו משום שלא מחו נגד הערב רב, ודבר זה נקרא כאילו כל העם חטא.

לגבי הפסוק הנ"ל, כותבים המפרשים: "שאין מי ששואל להם שום דבר תורה משום הכי לא יורו אתכם הכהנים", כלומר שלא היו מורי הוראה גדולים לדור (יחסית לקדושת הדור).

בברכה,

דניאל בלס