שמיטה

מהו טעם שנת השמיטה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לא הבנתי את עיקר עניין השמיטה. מובן לי כי השם ציווה על כך, וברוך השם על מצווה זו. ברור לי שארץ ישראל קדושה ואדמת ישראל היא קדושה, אך מה העניין בשמיטתה? האם מותר להשקות עציץ שלא נמצא על קרקע? והאם מותר להוריד את העלים שהתייבשו, או לחכות שיפלו לבד, אם העציץ הולך למות? תזכו למצוות.

תשובה

שלום וברכה

אעתיק מספר החינוך מצוה פד משרשי המצוה, לקבוע בלבנו ולצייר ציור חזק במחשבתנו ענין חדוש העולם כי ששת ימים עשה ה` את השמים ואת הארץ [שמות כ`, י"א], וביום השביעי שלא ברא דבר הכתיב מנוחה על עצמו. ולמען הסיר ולעקור ולשרש מרעיונינו דבר הקדמות אשר יאמינו הכופרים בתורה ובו יהרסו כל פנותיה ויפרצו חומותיה, באה חובה עלינו להוציא כל זמנינו יום יום ושנה שנה על דבר זה למנות שש שנים ולשבות בשביעית, ובכן לא יתפרד הענין לעולם מבין עינינו תמיד, והוא כענין שאנו מוציאין ימי השבוע בששת ימי עבודה ויום מנוחה.

ולכן ציוה ברוך הוא להפקיר כל מה שתוציא הארץ בשנה זו מלבד השביתה בה, כדי שיזכור האדם כי הארץ שמוציאה אליו הפירות בכל שנה ושנה לא בכוחה וסגולתה תוציא אותם, כי יש אדון עליה ועל אדוניה. וכשהוא חפץ הוא מצוה אליו להפקירם. ועוד יש תועלת נמצא בדבר לקנות בזה מדת הותרנות, כי אין נדיב כנותן מבלי תקוה אל הגמול. ועוד יש תועלת אחר נמצא בזה האדם שיוסיף האדם בטחון בשם ברוך הוא, כי כל המוצא עם לבבו לתת ולהפקיר לעולם כל גדולי קרקעותיו ונחלת אבותיו הגדלים בכל שנה אחת, ומלומד בכך הוא וכל המשפחה כל ימיו, לא תחזק בו לעולם מדת הכילות הרבה ולא מיעוט הבטחון.

עכ"ד ועוד יש בדבר סודות גדולים, בעניין שנת השבע המרמזת לשנות האלף השביעי שלאחר תחיית המתים, שלא נצטרך עוד לעבוד את האדמה. עציץ בבבית מותר לטפל בו כרגיל. עציץ בחוץ, מותר רק לטפל את הנצרך למען לא ימות, אך אין לטפל בו כדי להשביחו. בברכה - בנימין שמואלי