כשרות רבנות בבתי מלון ובמסעדות

  • כ"ו אב התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב
ותודה על הזמן שאתה משקיע בלקרוא ובלענות על השאלות
יש לי שאלה שמציקה לי כבר זמן רב בנושאי כשרויות
אם יש תעודת כשרות לדוגמא לבית מלון - בהכשר הרבנות המקומית
ז"א שרב העיר חתם בעצמו שאפשר שם לאכול כי הכל כשר לכתחילה
ככה חושבים רוב רובם של היהודים המסורתיים וחלק לא קטן מהדתיים
ועל זה הם סומכים והם אוכלים שם בלב שקט

אבל

הבנתי שלדוגמא בבתי מלון המצב רחוק מאוד מלהיות באמת כשר לכתחילה
1. הבשר בקר/כבש בהכשר הרבנות לא כשר בכלל לספרדים (לפחות חצי מהאוכלים במלון!)
2. הטבח/עובדי המטבח של המקום ברוב המקרים לא יהודיים ולספרדים אני מבין שצריך שרק יהודי יניח את האוכל על האש (לא מספיקה הדלקת האש פעם ביום על ידי יהודי) - ושוב הספרדים נכשלים בזה
3. בשבתות הבנתי שהמצב במטבח בית המלון ממש גרוע, יש שם חילולי שבת על ימין ועל שמאל
4. למרות שבבית מלון סועדים מאות אנשים בארוחה אחת, אין (!!) משגיח צמוד מרגע תחילת הכנת הארוחה ועד סיום הארוחה, ורוב רוב העובדים במטבח הם גויים!!

ואלה, אני בטוח רק חלק קטן מאוד מבעיות הכשרות שיש בבתי מלון ובמסעדות

השאלה שלי מאוד פשוטה - איך רב עיר או מועצה מקומית - שמוחזק כירא שמיים גדול ולמד שנים רבות ויודע הרבה יותר ממה שאני יודע ורשמתי פה שם את השם שלו ומתחייב שהמקום כשר והיהודים ספרדים ואשכנזים יכולים לאכול שם לכתחילה הכל בחול בשבת כולל בשר!

האם הוא בעצמו יאכל שם הכל בשקט בשבת? האם הרב שלו יאכל שם בלב שקט בשבת??

איך הרבנים הראשיים לישראל חתומים ומאשרים את כל זה?

אם תגידו לי שיקולים כלכלים - אז לפחות שכל מה שרשמתי יהיה מצוין - שהיהודים הפשוטים שאוכלים במקומות האלה ידעו שהם אוכלים דברים שספק הם כשרים ספק לא

האם יהודי פשוט שאכל במקום שקיבל כשרות מהרבנות ונכשל באינסוף מכשולות יתן על זה את הדין? או אולי הרבנים שהכשירו את המאכלים יתנו על זה את הדין?

שוב תודה על הזמן
ואשמח לתשובה רחבה בנושא

תשובה

שלום וברכה

א. יראי ה' אוכלים רק במלונות למהדרין.

אין ספק שהאכול במלון בכשרות רגילה מסתמך על הרבה היתרים דחוקים אבל אין זה טרף ממש בדרך כלל.

למיטב ידיעתי אין בית מלון שאין בו משגיח צמוד אפילו בכשרות רגילה.

אמת שאין הקפדה על יהודי שיניח את הסיר על האש כי מסתמכים על היתרים נוספים דחוקים.

המטרה של מתן כשרות של בדיעבד אינה בגלל כסף, הרבנים לא מרוויחים כלום מכך. המטרה היא להציל כמה שאפשר שלפחות לא יאכלו איסורים גמורים ממש. ואם היו מקפידים על כל החומרות היו רבים נרתעים מלקחת כשרות עקב עלויות וכו' ועל כן הרבנים מוסרים את נפשם למצוא היתרים בהלכה אפילו דחוקים כדי להציל את עם ישראל מאכילת איסור ממש.

בהצלחה,