דחיית חתונה בשביל השלום

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום עליכם! אני מאורס למישהי שאני אוהב נורא.היא אהבת חיי.אחרי שהצעתי לה נישואין והיא הסכימה דיברנו על מועד החתונה.ודיברנו על שבוע אחרי חג השבועות תשס"ח.לצערנו לפני כחודש ימים האמא של הסבתא(הסבתא רבא של ארוסתי) נפטרה והסבתא של ארוסתי נכנסה לשנת אבל.הלכתי לרבי דוד אבוחצירא שליט"א לקבל עצה והוא אמר שלא לדחות.הלכתי וקיבלתי עצה מהרבנית קנייבסקי שתחיה מבני ברק(רעיית הגר"ח קנייבסקי)והיא אמרה גם כן שלא לדחות ושהסבתא כן יכולה להשתתף באירוע(בתנאים מגבילים-אך לא כאלו שמונעים ממנה לגמרי השתתפות)לצערי קרובי משפחה שניסו לדבר אל ליבה ולהסביר לה שהיא יכולה להשתתף בשמחתנו לא הצליחו לשכנע אותה והיא מתעקשת שהיא לא תבוא לחתונה.יש לציין וחשוב להדגיש שקיים קשר מיוחד יחיד במינו בין ארוסתי לסבתא שלה-היא בשבילה כמו אמא שנייה,היא ממש גידלה אותה(ארוסתי שתחיה גדלה בלי אבא והמון פעמים הסבתא היתה אמא ואבא בשבילה-מה גם שעד עצם היום הזה ארוסתי חיה וגרה אצל הסבתא).אני בעל תשובה וארוסתי עדיין לא לגמרי בתוך זה.יש לה עוד הסתייגויות.אני נוטה שלא לדחות(בעצת גדולי התורה) והיא בגלל הקשר המיוחד שלה עם סבתה מרגישה רע מאוד עם העניין ולא רוצה לפגוע בכבודה.שאלתי-האם בשביל השלום כדאי לדחות בעוד 3-4 חודשים את החתונה מה עושיםאני במבוי סתום.מצד אחד אני לא רוצה לצאת חלילה נגד המלצת גדולי הדור.מצד שני אני ממש לא רוצה לפגוע בכבודה של הסבתא שמאוד חשובה גם לי.אני מבקש עצה טובה שתיתן לי פתח לתקווה.שה` יעזור לכם שתוכלו לעזור לי.ברכה והצלחה!

תשובה

שלום

ההלכה קובעת כי ההתמסרות של הכלה להיכנס לחופה חייבת להיות מרצונה המלאה של האשה, ואם כדבריך הכלה איננה מוכנה להינשא מרצון באופן שבו לא תרצה הסבתא להשתתף בשמחתה, מותר על פי ההלכה להמתין עד שיתרצו הצדדים, אף שבלא שיקולים אלה כדאי מאוד שלא לדחות זמן עריכת חתונה בשום אופן בפרט כשעדיין לא קיימו מצוות פרו ורבו.

לא הבנתי בדיוק מה יעזור לסבתא עוד שלשה חודשים הרי היא איננה מוכנה לשמוע על חתונה עד גמר שנת האבל, שתיגמר רק בעוד חצי שנה, אולי לא הבנתי נכון. אולם, חובה לציין כי ככל שרק יימשך הזמן עד החתונה, אסור לך בהחלט לקיים שום יחסי אישות עם הכלה, שמרו על עצמכם ויהיה לכם רק טוב בזה ובבא. אם אתם לא יכולים לעמוד בזה, ברור שחייבים ללא כל ספק להקדים את החתונה ככל האפשר, אף על חשבון אי השתתפות הסבתא בחתונה, מאחר וקיום יחסי אישות עם ארוסה כרוכה באיסורים נוראיים.

בהצלחה - מנשה ישראל