התחממות כדור הארץ, יש מקורות לכך?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם יש בתנ"ך או במקורות חז"ל אחרים נבואה או דבר אחר המדבר על התחממות כדור הארץ או מה אומרים על כך חכמי דורינו תודה

תשובה

שלום

אני לא זוכר כעת, נבואה המתייחסת לזה במישרין או בעקיפין, אולי יש לזה קשר עם הנאמר בתלמוד שהעולם הזה יתקיים בצורתו כעת רק ששת אלפים שנה, אבל כמובן שאין אתנו יודע עד מה. בורא עולם משגיח ומנהל את הפרט ובוודאי את הכלל, וקל וחומר דבר כללי כל כך הנוגע לכל הבריאה כולה, על אף שההתחממות לדעת החוקרים היא כתוצאה ממעשי בני אדם שבאו מתוך בחירה, כמו כריתת היערות בברזיל, פליטות הגזים, וכדומה, מכל מקום גם שגיאות של בני אדם משתלבות כחלק מהנהגתו של הקב"ה בעולמו, ובוודאי במהלכים כלל עולמיים, וכמבון שאין בהסבר זה מכדי לגרוע בחובתו של האדם לשמור על סביבתו, וכפי שאמרו חז"ל (קהלת רבה פרשה ז) שהקב"ה הזהיר את אדם הראשון:

"תן דעתך שלא תקלקל ותחריב את עולמי". לציון בעלמא למתעניין, בתלמוד (בבא נמציעא קה ב) מבואר כי היכולת של הקרקע גם כן נפגעה במשך השנים, ואם בשני של רבי יוחנן היה די בארבע סאה לזריעת בית כור, כבר הוצרכו בדורות אחר כך שמונה סאה לזריעת בית כור, וכמבואר בדברי רש"י (שם ד"ה אסברא): "שהעולם מתקלקל והולך". בהצלחה - מנשה ישראל