שמיטה

שנה מעוברת ושנת שמיטה ביחד בהיסטוריה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם זה נכון שהשילוב של שנה מעוברת ושנת שמיטה הופיע רק פעמיים מאז בריאת העולם (בזמן יציאת מצרים ובזמו נס פורים)

תשובה

שלום

לא. באלף הקודם היו 45 שמיטות שחלו בשנה מעוברת כ36% מהשמיטות. באלף הנוכחי היו ויהיו 54 שמיטות שחלו ויחולו בשנה מעוברת כ38% מהשמיטות.

עם זאת, הצירוף של שמיטה בשנה מעוברת וקביעת השנה בסימן הח"א, [דהיינו, שראש השנה חל ביום חמישי, חשון וכסלו חודשים חסרים, ופסח שחל ביום א`], ושהשנה תהיה מעוברת, צירוף שלשת נתונים אלו עושו את השנה לשנה נדירה מאוד.

באלף הקודם היו שש פעמים ששנת שמיטה יצאה בשנה מעוברת שסימנה הח"א, ובאלף הנוכחי היו ג"כ שש פעמים בצירוף זה. שנתינו שנת ה` תשס"ח היא האחרונה באלף הנוכחי (האחרון) ששנה מעוברת ושמיטה וצירוף הח"א יוצאים יחד.

בהצלחה - מנשה ישראל