האם מותר לאדם שהוא בעל חוב לתת כסף לצדקה?

  • י"א אב התשע"ט

שאלה

שלום רב,
שמעתי באחת ההרצאות של כבוד הרב שאסור לאדם שחייב כסף לתת צדקה (אם אני לא טועה בניסוח), רציתי לדעת מה ההלכה הנכונה ומה המקור לזה.
תודה מראש

תשובה

שלום רב,

לגבי צדקה - כך כתב בספר חסידים (סימן תנד) מי שחייב לאחרים לא ירבה בצדקות עד שיפרע.

ולגבי מעשר כספים - כתב בשו"ת שבט הלוי חלק ז' (סוף סימן קצה) וזה פשוט אצלי שכל אדם שהוא בעל חוב לאחרים ועל ידי הפרשת מעשר כספים ממעט בפרעון חוב לא טוב עושה בעמיו.

אולם אם יש לו חוב "מסודר", שמשלם סכום חודשי כמו משכנתא וכדומה, ויש לו הכנסה חודשית שמספיק לו לחיותו וגם לתשלום חובו, אז מותר לו ליתן מעשר כספים (אשרי האיש חלק יורה דעה חלק ב' פרק מה סעיף ו, ושו"ת ודרשת וחקרת חלק ד' חלק יורה דעה סימן לג אות ו).

בברכה,

הלל מאירס