חגים ומועדי השנה

כניסה לנהר הירדן בשלושת השבועות

  • כ"ב תמוז התשע"ט

שאלה

האם מותר להיכנס לנהר הירדן בימים האלה של שלושת השבועות? תודה

תשובה

שלום רב,

לפי מנהג הספרדים מותר להיכנס לנהר הירדן אפילו בשבוע שחל בו תשעה באב, ולפי מנהג האשכנזים מותר רק עד ראש חודש אב.

ולכל המנהגים נדרשת זהירות יתרה שלא לשוט ולהתרחץ במקומות שיש בהם חשש סכנה במשך כל שלושת השבועות, כי הימים מסוגלים רחמנא ליצלן לדברים בלתי רצויים.

מקורות: מנהג הספרדים להתיר להתרחץ במים קרים בתשעת הימים ואפילו בשבוע שחל בו תשעה באב, וכמבואר בשו"ת יביע אומר חלק ה' (חלק אורח חיים סוף סימן מא) ובשו"ת יחוה דעת חלק א' (סימן לח).

ומנהג האשכנזים שלא לרחוץ אפילו במים קרים מראש חודש אב ואילך וכמו שכתב הרמ"א אורח חיים (סימן תקנא סעיף טז).

ומכל מקום נדרשת זהירות יתרה שלא לשחות במקומות שיש בהם חשש סכנה בכל ימי שלושת השבועות, וכבר כתב החות יאיר זצ"ל בספרו מקור חיים (סימן תקנא סעיף יד) שראה נמנעין מלרחוץ בנהרות בכל שלושת השבועות מפני הסכנה כי העת מסוגל לרעה. וכן ראה בספר ארחות רבנו חלק ב' (עמוד קכט). ועיין בשו"ת תשובות והנהגות חלק ב' (סימן רסג) שכתב, שאין לשוט עמוק בים עד קרוב לקומת איש בימי בין המצרים, כי הימים האלו רחמנא ליצלן הם מסוגלים לסכנה ח"ו. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס