תפילה וברכות

מה השיעור של מים אחרונים?

  • ד' תמוז התשע"ט

שאלה

מה השיעור של מים אחרונים? והאם זה נכון שאין להרבות יותר משיעור רביעית על 2 הידיים בסה"כ - בנטילה זו? תודה

תשובה

שלום רב,

1. על פי הדין צריך ליטול מים אחרונים רק עד הפרק השני של האצבעות (שלחן ערוך אורח חיים סימן קפא סעיף ד, ומשנה ברורה שם), אולם על פי הקבלה צריך ליטול את כל האצבעות עד כף היד (בן איש חי שנה א' פרשת שלח סעיף יב, וכף החיים סימן קפא ס"ק טו"ב), וטוב לנהוג כן לכתחילה (ראה ביאור הלכה סימן קפא סעיף ד ד"ה עד פרק שני, ואור לציון חלק ב' עמוד שג סעיף יח).

2. לפי דעת המקובלים הספרדים יש ליזהר שיהיו מים אחרונים מעט ולא ירבה בהם כי המה חלק הסטרא אחרא (כף החיים שם סק"ו), אולם הגר"א נהג ליטול עם רביעית מים (משנה ברורה ס"ק יט).

בברכה,

הלל מאירס