תפילה וברכות

חתן שמתפלל במניין אחד, האם פוטר מניינים שמתקיימים באותו בניין מאמירת תחנון?

  • י"ח סיון התשע"ט

שאלה

אני גר בדרום הארץ ומתפלל בשטיבל של התוניסאים. להם יש כל מיני הנהגות. יש 4 חדרי תפילה ואם יש חדר שלא אמרו תחנון כגון שהיה חתן אז כל החדרים לא אומרים תחנון. הבעיה שהחתן התפלל במניין של שבע ומניינים שאחרי לא אומרים תחנון למרות שהחתן כבר הלך הבית. 1. האם זה נכון על פי ההלכה או שזה מנהג של תוניס. 2. על פי ההלכה אם בחדר הזה יש חתן כל מי שבחדר לא אומר תחנון אבל שאר החדרים כן אומרים לא? תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

חתן שמתפלל בבית הכנסת, פוטר גם את המתפללים בעזרה מאמירת תחנון, אם אין אצלם ארון ותיבה, כיוון שנגררים אחרי בית הכנסת (משנה ברורה סימן קלא ס"ק כד), והיינו דווקא בעזרה שהיא סמוכה ונראית לבית הכנסת, אבל אם ישנם שני בתי כנסת בבניין אחד, אין החתן פוטר מניין אחר מאמירת תחנון (ראה הלכה ברורה שם סעיף ל), ולפי זה בנידון שאלתך, רק אם מדובר במניין שמתפלל בעזרה, ואין להם ארון ותיבה, והחתן מתפלל בבית כנסת שיש שם ארון ותיבה - נפטרים מאמירת תחנון, ובלאו הכי צריכים לומר תחנון.

בברכה,

הלל מאירס