נוסח ברכה לילדים

  • ט"ו סיון התשע"ט

שאלה

רציתי לשאול את דעתו של הרב הגאון הרב זמיר כהן. מדוע לבנות מברכים ישימך ה' כשרה רבקה רחל ולאה ולבנים לא מזכירים את האבות אלא רק אומרים כאפרים ומנשה. למרות שזו הברכה שבירך יעקב אבינו, האם לא ראוי לברכם גם שיהיו כמו האבות? למשל ישימך ה' כאברהם יצחק ויעקב אפרים ומנשה? האם מותר להשתמש בנוסח זה? האם זה מוסיף או גורע? בברכה ותודה

תשובה

שלום וברכה

אצל הבנים אנו מברכים כפי שיעקב אבינו ניבא ליוסף בספר בראשית פרק מח

(כ) וַיְבָרֲכֵם בַּיּוֹם הַהוּא לֵאמוֹר בְּךָ יְבָרֵךְ יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר יְשִׂמְךָ אֱלֹהִים כְּאֶפְרַיִם וְכִמְנַשֶּׁה וַיָּשֶׂם אֶת אֶפְרַיִם לִפְנֵי מְנַשֶּׁה:

לבנות אנו מברכים כשם שבירכו את בועז בספר רות פרק ד

(יא) וַיֹּאמְרוּ כָּל הָעָם אֲשֶׁר בַּשַּׁעַר וְהַזְּקֵנִים עֵדִים יִתֵּן יְקֹוָק אֶת הָאִשָּׁה הַבָּאָה אֶל בֵּיתֶךָ כְּרָחֵל וּכְלֵאָה אֲשֶׁר בָּנוּ שְׁתֵּיהֶם אֶת בֵּית יִשְׂרָאֵל וַעֲשֵׂה חַיִל בְּאֶפְרָתָה וּקְרָא שֵׁם בְּבֵית לָחֶם:

ומוסיפים את שאר האימהות.