איך עושים פדיון הבן לתינוק שנולד מתרומת זרע?

  • ט' סיון התשע"ט

שאלה

שלום,
מדובר בתינוק לאם רווקה שנולד מתרומת זרע וידוע שהאב יהודי, לא מעבר לכך.
איך עושים פדיון?
מה הנוסח?
האם ע"י כהן או מינוי בית דין שימנה את הסב לפדות אותו?
מאחר שבעוד שבוע ימלאו 30 יום, אשמח לתשובה מפורטת. יישר כוח

תשובה

שלום רב,

אם אין אפשרות לברר אם התורם הוא כהן או לוי (ואז הילד פטור מפדיון) או ישראל (וחייב בפדיון), מעיקר הדין אין חיוב לעשות לו פדיון אפילו בלא ברכה, מכיוון שיתכן שתורם הזרע הוא כהן או לוי. ומכל מקום נכון לחוש להחמיר לפדותו בלא ברכה, ולתת דמי הפדיון לכהן במתנה על מנת להחזיר, שמתנה על מנת להחזיר שמה מתנה (על פי המבואר בשו"ת יביע אומר חלק ט' חלק יורה דעה סימן כה).

אלא שאין לבית דין למנות שליח לפדותו, אלא אם ירצה להחמיר כנ"ל עליו לפדות את עצמו כשיגדל ויגיע לגיל בר מצווה (על פי שו"ת יביע אומר חלק ח' חלק יורה דעה סימן לא).

בברכה,

הלל מאירס