חברה והשקפה

נשמה שהתגלגלה בכמה גופים לאיזה גוף תחזור?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב! רוב הנשמות עוברות גילגולים מגוף אחר למשנהו ואותה הנשמה המגיעה לגוף החדש עליה לעבור תיקון.ברצוני לשאול בעזרת בורא עולם כשיהיה תחיית המתים לאיזה גוף תחזור הנשמה הרי היא עוברת מגוף לגוף אנא פרט תודה רבה!

תשובה

שלום רב

ובכן: בשאלה זאת נחלקו חכמינו התנאים ז"ל בספר הזוהר הקדוש (פרשת חיי שרה דף קלא עמוד א) וז"ל [בתרגום ללה"ק]: אמר רבי חזקיה איך אפשר שכל הגופות בעולם יקומו ויתנערו מעפרם והלא ישנן כמה גופות שנשמה אחת התגלגלה בהן, ומה יהא בכל אלו , אמר רבי יוסי, אותם גופות שלא זכו ולא הצליחו הרי הן כאילו לא היו, וכן בעת התחיה רק הגוף האחרון שהצליחה ועשה שורש בעולם כראוי היא אשר תקום לתחיה, ועל זה הגוף נאמר (ירמיה יז) והיה כעץ שתול על מים וגו` והיה עלהו רענן וגו`, ועל הגוף הראשון שלא זכה ולא הצליח במעשים טובים נאמר (שם) והיה כערער בערבה ולא יראה כי יבא טוב וגו`, כי יבא טוב זהו תחיית המתים..., אמר רבי יצחק עתיד הקב"ה להשפיע נשמות חדשות באותן גופות שלא הצליחו כדי שאף הן יקומו לתחיית המתים, וכשיקומו ויזכו בתורה ומצוות תהיה להן תחיה קיימת כראוי !.

ולפי המבואר דעת רבי יוסי שבאמת רק הגוף שבה היתה הנשמה בגלגול האחרון, שהוא הצליח בעשיית רצון ה`, הוא אשר יקום לתחיית המתים, וכל אותן גופות ראשונות שלא עשו רצון ה` לא יקומו לתחיית המתים, אולם דעת רבי יצחק שמלבד הגוף האחרון שבה תחזור הנשמה לעת התחיה, גם אותן הגופות שקדמו לה יקומו לתחיית המתים על ידי שיערה הקב"ה בהן רוח חיים להחיותן. וטוב לדעת כי ישנן שיטות נוספות לשאלה זאת, אך לעת עתה נסתפק בכך, אולם ראוי לציון דעתו של רבי צבי אלימלך מדינוב זצוק"ל בספרו בני יששכר (מאמרי חנוכה מאמר ב אות כא) שבאמצעות קיום מצות הדלקת נר חנוכה יחיו גם הגופות שלא זכו ונצרכו אחר כך לגלגול נוסף, שאף שהנשמה תחיה את הגוף האחרון בלבד, מ"מ כח מצות נר החנוכה תאיר ותחיה את הגופות הראשונות גם כן.

בהצלחה -מנשה ישראל