ביקור בבית אבלים, מצווה או מנהג?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, כבוד הרב האם נוהג זה הוא מצווה מה נהוג לומר ולדבר בעת הניחום בבית אבלים אשמח לתשובה מהירה

תשובה

שלום וברכה

אכן מצוות גדולות הן עד מאוד,ומבטלין מהתורה ללוית המת, ובזמן הניחום אין לבכות אלא לעודד ואת האבלים ולדבר על עניני תחיית המתים . כמו"כ יש לשוחח ממעלות הנפטר, דבר המועיל מאוד לנשמת המת. ואעתיק לך מספר קצור שו"ע דיני ניחום אבלים מצוה גדולה לנחם אבלים. ומצינו בהקב"ה שניחם אבלים, דכתיב ויהי אחרי מות אברהם, ויברך אלהים את יצחק בנו. והוא גמילות חסד עם החיים ועם המתים .

אין המנחמין רשאים לפתוח פיהם עד שיפתח האבל תחלה, . כשרואים המנחמים שהאבל פוטר אותם, אינן רשאים לישב אצלו: לא יאמר אדם לאבל מה לך לעשות, א"א לשנות מה שעשה הקב"ה, כי זהו כעין גידוף, דמשמע הא אם היה אפשר לשנות, היה משנה. אלא צריך האדם לקבל עליו גזרת השם יתברך שמו באהבה.

האבלים יש להם להתאבל במקום שיצאה נשמתו של המת, כי באותו מקום, נפש המת מתאבלת, ושם צריכין ליתן לה תנחומין ויה"ר שנזכה כולנו לחיים ארוכים. בנימין שמואלי