כתיבת שם ה' במחשב על מנת למחוק

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום כבוד הרב האם מותר לכתוב את שם ה` (4 אותיות הויה) במחשב למשל לצורך חיפוש פסוק באינטרנט האם מותר לכתוב ואח"כ למחוק (ע"י כפתור מחיקה כמוdelete) האם מותר למחוק קובץ שמכיל שם ה` וכד` תודה

תשובה

שלום

יש כמה צדדים להקל בדבר, ולהתיר למחוק דברי תורה גם כשיש בהן שם ה` הן מע"ג דיסקט והן מע"ג המסך. מחיקה מדיסקט, קל יותר מאחר ואין בדיסקט אותיות ממש, אלא קוים ואותות שהמחשב מעבד אותם למילים.

גם הכתב הנראה ע"ג המסך, אפשר שאינו בגדר כתב ממש, מאחר שאין זה אלא אור חשמל ובבועה בעלמא, וגם אינו מתקיים מצד עצמו אלא רק בזמן שהחשמל פועל, וכשיפסק כוח החשמל חולף ואיננו.

כמו כן יש צירוף נוסף מאחר והאותיות אינם מחוברים מתחתם לשום דבר, והם כאותיות הפורחות באויר, שלדעת רוב הפוסקים אין זה בגדר כתב. גם יש להוסיף שמכיוון שבדרך כלל דעת המקליד ע"ג המסך הוא שבסוף ימחוק את אשר כתב כדי לכתוב דברים חדשים, א"כ כיון שלא נכתבו האזכרות ע"מ לקיימם לא שייך בכה"ג "לא תעשון כן לה` אלוהיכם" וכמו שביארו הפוסקים [שו"ת משיב דבר (חיו"ד סי` פ)].

גמר חתימה טובה - מנשה ישראל