חברה והשקפה

יוסף הצדיק ואמחותפ

  • ט"ז אייר התשע"ט

שאלה

בס"ד
שמענו על ממצאים ארכיאולוגיים בנוגע לדמותו של יוסף וקישור לאמחותפ,אך,אם באמת יוסף הוא אמחותפ,איך ניתן להתמודד עם דעתם של רוב החוקרים שלמרות הקווים המקבילים אין מדובר באותו אדם אלא ב2 אנשים עם הפרש של 1000 שנה בניהם?
תודה על העזרה

תשובה

שלום וברכה,

משונה מההיסטוריוגרפיה המקראית שלנו, שעוברת במסורת מאב לבן מזה אלפי שנים - אין תיעוד רצוף להיסטוריה המצרית. שכן המצרים הקדמונים נכחדו ואינם (המצרים כיום אינם אלא ערבים ישמעאלים שהיגרו לארץ זו).

השושלות של מלכי מצרים הגיעה ברובה על ידי היסטוריון מצרי שחי לפני אלפיים שנה בשם מנתון, בלעדי שמועותיו רוב ההיסטוריה המצרית היתה נאבדת. הירוגליפים ומצבות מתגלים רק במקרה, ומגלים רק שברי ראיות.

כאשר חוקרים מתארכים את מלכי מצרים, הם משתמשים בספרי מנתון וראיות שונות, ובונים על פיהם תיאוריות והשערות של תארוך.

אף פחמן 14 אינו מקנה תאריכים מדויקים, ועלול לנוע קדימה ולאחור במאות שנים.

כשאנו מדברים על תקופת יוסף, אנו מגיעים לשבט החיקסוס שהשתלט על מצרים במשך 400 שנה - הבעיה העיקרית שהמצרים לא תיעדו השתלטות זו, והיא ידועה לנו רק ממקורות עקיפים. במילים אחרות, יש חורים רציניים בהיסטוריה של מצרים, כך שהנסיון לתארך אותם אינו אלא השערה.

דמותו של אמחותפ עשויה להיות עתיקה בהרבה ממה שמייחסים לה (כמו גם "אסטלת הרעב" המפורסמת).

בברכה,

דניאל בלס