מקלחת בשבת, וברכת פירות לאחר הקידוש

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

יש לי שתי שאלות : 1)האם מותר להתקלח בשבת (בלי סבון)? 2)לאחר הקידוש אם אכלתי פירות או ירקות האם אני צריך לברך עליהם או שהקידוש וברכת המוציא מוציאות אותי לידי חובה?

תשובה

שלום

א. יש הרבה מהפוסקים המתירים להתקלח במים צוננים בשבת. ב. אכילת פירות וירקות באמצע הסעודה [אחרי שכבר נטל ידיים ואכל קצת לחם], הדין הוא כך, שאם הפירות וירקות האלה טפלים לסעודה כמו מלפפון חמוץ ליד הבשר, לא צריך לברך עליהם והם נפטרים בברכת המוציא.

אולם אם הפירות וירקות האלה אינם באים כחלק מהסועדה, וכמו אבטיח או ענבים שאוכלים בסוף הסעודה צריך לברך עליהם את הברכה הראויה להם,

אף אם עדיין לא בירך ברכת המזון. אחרי קידוש לפני שנוטלים ידיים לאכול לחם צריך לברך בכל אופן על פירות וירקות המוגשות לשולחן.

בהצלחה - מנשה ישראל