נשים

האם יש איסור לאישה להניח תפילין?

  • ח' אייר התשע"ט

שאלה

אני יודעת שאסור לאישה להניח תפילין ויש לי מרצה במכללה שמלמדת אותי גמרא והיא אומרת שאין איסור לאישה להניח תפילין ואם היא רוצה היא יכולה, היא אומרת שיש מצוות שנשים לא חייבות אבל מותר להן לקיים ואני מסכימה שיש חלק מצוות כאלה כמו 3 תפילות ביום שאישה לא חייבת 3 אבל אם היא יכולה מצווה, אך להגיד שהנחת תפילין אין על זה איסור לאישה אני לא מאמינה ולא מבינה איך היא יכולה לומר דבר כזה, אז השאלה שלי האם יש באמת איסור לאישה להניח תפילין? (מאז שהמרצה אמרה זאת אני מאוד מעוניינת לדעת את התשובה האמיתית לא שחלילה אתחיל להניח תפילין או משהו כזה). ממש תודה רבה

תשובה

שלום רב,

א. אסור לאישה להניח תפילין - וכמו שכתב הרמ"א (סימן לח סעיף ג) בשם הכל בו, שאם הנשים רוצות להחמיר על עצמן להניח תפילין מוחים בידן.

ב. לפי התרגום יונתן בן עוזיאל (דברים כב ה) אישה שמניחה תפילין עוברת על איסור "לא יהיה כלי גבר על אשה".

ג. יש לציין עוד למה שכתב בשלטי הגבורים בראש השנה (דף ט עמוד ב מדפי הרי"ף אות ג) בשם ריא"ז, שאסור לנשים להניח תפילין אפילו בלא ברכה מפני שנראה כדרך החיצונים שעוברים על דברי חכמים ואינן רוצים לדרוש המקראות כמותן.

בברכה,

הלל מאירס