חברה והשקפה

מוסר- תורה?

  • א' אייר התשע"ט

שאלה

בס"ד,
שלום רב,
1. איך אני יודע שלימוד מוסר נחשב כמו לימוד תורה?
שגם על זה מקבלים שכר?

2. מה המקור בתורה למצוות גמילות חסדים?

3. איפה כתוב בתורה שנקבל שכר על המצוות?

תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה,

1. כי בתורה עצמה תמצא דברי מוסר. ספר משלי וקהלת ותהילים מלאים דברי מוסר, והם חלק בלתי נפרד מן התנ"ך שלנו. כל ספרי המוסר מלאים בחוכמת התורה, פסוקים ודברי רבותינו, אז ודאי שזו תורה ויש עליה שכר.

ומקיים בכך מצווה מפורשת בתורה: "ויראת מאלוהיך", "ואהבת את ה' אלוהיך בכל לבבך ובכל נפשך ובכל מאודך", והדרך ליראה ואהבה היא מתוך התבוננות במוסר.

2. ואהבת לרעך כמוך (ויקרא יט, יח), הרבה מצוות בתורה אוסרת בהלוואה ללא ריבית, צדקה ומעשרות לעניים, דאגה ליתומים ואלמנות ועוד. ראה לדוגמה:

"כִּי-יִהְיֶה בְךָ אֶבְיוֹן מֵאַחַד אַחֶיךָ בְּאַחַד שְׁעָרֶיךָ בְּאַרְצְךָ אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ לֹא תְאַמֵּץ אֶת-לְבָבְךָ וְלֹא תִקְפֹּץ אֶת-יָדְךָ מֵאָחִיךָ הָאֶבְיוֹן: כִּי-פָתֹחַ תִּפְתַּח אֶת-יָדְךָ לוֹ, וְהַעֲבֵט תַּעֲבִיטֶנּוּ דֵּי מַחְסֹרוֹ אֲשֶׁר יֶחְסַר לוֹ: הִשָּׁמֶר לְךָ פֶּן-יִהְיֶה דָבָר עִם-לְבָבְךָ בְלִיַּעַל לֵאמֹר קָרְבָה שְׁנַת-הַשֶּׁבַע שְׁנַת הַשְּׁמִטָּה, וְרָעָה עֵינְךָ בְּאָחִיךָ הָאֶבְיוֹן, וְלֹא תִתֵּן לוֹ; וְקָרָא עָלֶיךָ אֶל-ה' וְהָיָה בְךָ חֵטְא: נָתוֹן תִּתֵּן לוֹ, וְלֹא-יֵרַע לְבָבְךָ בְּתִתְּךָ לוֹ, כִּי בִּגְלַל הַדָּבָר הַזֶּה יְבָרֶכְךָ ה' אֱלֹהֶיךָ בְּכָל-מַעֲשֶׂךָ, וּבְכֹל מִשְׁלַח יָדֶךָ: כִּי לֹא-יֶחְדַּל אֶבְיוֹן מִקֶּרֶב הָאָרֶץ; עַל-כֵּן אָנֹכִי מְצַוְּךָ לֵאמֹר פָּתֹחַ תִּפְתַּח אֶת-יָדְךָ לְאָחִיךָ לַעֲנִיֶּךָ וּלְאֶבְיֹנְךָ בְּאַרְצֶךָ" (דברים טו, ז)

3. בהרבה מקומות: "לשמור את מצות ה' ואת חקתיו אשר אנכי מצוך היום לטוב לך" (דברים י, יג), וכל פרשת הברכה עוסקת בברכות הרבות למי ששומר את התורה. ראה פסוקים רבים על שכר ועונש:

https://www.hidabroot.org/article/111165

מדוע לא מספיק להאמין בלב:

https://www.hidabroot.org/article/237113

בברכה,

דניאל בלס