חברה והשקפה

למה נאמר והחזרת בי נשמתי ולא והחזרת בי רוחי ?

  • ל' ניסן התשע"ט

שאלה

שלום הרב
רציתי לשאול שהרי כתוב אחד אומר קודם השינה "בידך אפקיד רוחי , פדיתה אותי..." - דהיינו שמפקיד האדם את הרוח ביד הקב"ה

ואילו בבוקר כשהאדם קם הרי הוא אומר "מודה אני לפניך מלך חי וקיים שהחזרת בי נשמתי..."

והרי ידוע שאול הם שני חלקים שונים שהרי הרוח היא העולה כול לילה לקב"ה ואילו הנשמה כידוע אינה יוצאת מן האדם עד אשר הוא נפטר
(נגלה לעיניי באגדה של פסח מתיבתא , האוצר בסוף האגדה , הפירושים על נשמת כול חי)

והתמיהה ברורה : " מדוע נאמר "והחזרתי בי נשמתי" ולא "והחזרת בי רוחי"

תשובה

שלום וברכה

האמת שרק הנפש נשארת תמיד באדם ולא הנשמה המשה היא דרגה גבוהה יותר מרוח ורוב בני האדם אין להם בחינת "נשמה" בתוכם אלא מחוץ להם. כמבואר בהרחבה באור החיים הקודש פרשת אמור.

השאלה היא איך כל אדם אומר החזרת בי נשמתי כאשר לרוב בני האדם אין להם בחינת "נשמה". לא ראיתי מי שידבר בזה ועוד חזון למועד.