שבת

עבודת אחות בביה"ח בשבת

  • י"ד ניסן התשע"ט

שאלה

שלום לכבוד הרב,
יש לי מספר שאלות בנוגע לעבודה שלי בביה"ח בשבת:
1. האם יש להעדיף לעבוד בביה"ח בו אצטרך לעבוד פחות משמרות בשבת היות ויש בצוות גם ערבים ולהבדיל חילונים שרוצים לעבוד שבת (כי משלמים 200%) אבל כשכן אצטרך לעבוד, אעשה את כל המלאכות בעצמי, לעומת ביה"ח דתי, בו יש גוי של שבת והאחיות לא צריכות לחלל שבת כשהן עובדות, אבל שם רוב הצוות דתי ומאליו יצא לי לעבוד הרבה יותר שבתות כי אף אחד לא רוצה לעבוד בשבת (מה גם שברור שבעלי מעדיף שאהיה כמה שפחות שבתות בעבודה)
2. אני גרה מרחק סביר מביה"ח (כ- 45 דק') אבל הדרך תלולה ומעייפת. ביה"ח מספק הסעה בשבת עם גוי של שבת. האם מותר לי להשתמש בהסעה או שעלי ללכת ברגל. ואם מותר לי, האם זה מומלץ מצד חינוך ילדים, שהילדים שלי יראו שאני נוסעת בשבת ? (כמובן שמאוד קשה ללכת ברגל את המרחק הזה ובפרט שאצטרך לצאת הרבה קודם מהבית וגם לחזור ברגל אחרי משמרת לילה שלא ישנתי, או משמרת ערב שנגמרת לקראת חצות...) מה הדין?
3. בנוגע לחילול שבת עבור הגויים שמגיעים לקבל טיפול במיון. האם מותר ? מובן שאם אסרב לטפל בהם אפוטר. האם יש עניין לנסות תמיד להתחמק?
4. החלפת משמרת בשבת עם עובד חילוני שידוע לי שאינו משתמש בגוי של שבת ועושה את כל המלאכות בעצמו, האם מותר? מצד שני, גם בבית שלו הוא מחלל שבת, יוצא 'לבלות', מדליק אור בבית וכו' וכשמגיע למשמרת לפחות חילול השבת שלו הוא לשם פיקוח נפש וגם יש סבירות גבוה שיגיע הביתה עייף אחרי המשמרת וילך לישון ולא יצא לבלות. אז האם מותר לי להחליף משמרת שבת עם חילוני ?
5. לגבי שימוש במעלית שבת בביה"ח כדי לעלות לקומה 9, האם מותר לי ובאיזה אופן ?
(אין לי מייל או בכלל אינטרנט בבית, יש לי רק גישה לאינטרנט בעבודה, לכן אשמח אם תוכלו לענות דרך האתר)
תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

1. עדיף ללכת לבית חולים דתי.

2. בהלוך יכולה ללכת עם הגוי ללא חשש. בחזור יש המחמירים ללכת רגלית אבל מעיקר הדין ניתן להקל גם בכך בשעת הצורך.

3. מותר כרגיל.

4. מאחר ובית החולים יהיה בית חולים דתי תוכלי לדרוש שהגוי של שבת יגיע.

5. מותר לכתחילה ללכת במעלית של שבת.

אציין שבדרך כלל איננו עונים ללא טלפון או מייל.