חברה והשקפה

אדם ואדם הראשון

  • י' ניסן התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב, ברוך השם עיסוקיי בתורה ומצוות
הביאו אותי לשאלה הזאת..

כתוב בבראשית פרק א פסוק כז:

וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת-הָאָדָם בְּצַלְמוֹ, בְּצֶלֶם אֱלֹהִים בָּרָא אֹתוֹ:  זָכָר וּנְקֵבָה, בָּרָא אֹתָם.

-וציווה להם פרו ורבו וכבשוה (לכבוש)

ואז כתוב בבראשית פרק ב פסוק ז

וַיִּיצֶר יְהוָה אֱלֹהִים אֶת-הָאָדָם, עָפָר מִן-הָאֲדָמָה, וַיִּפַּח בְּאַפָּיו, נִשְׁמַת חַיִּים; וַיְהִי הָאָדָם, לְנֶפֶשׁ חַיָּה

וייצר מלשון יצר הטוב ויצר הרע ( אחרי שאותו אדם הגיע לדרגת אדם הראשון עם הנקודה שבלב.)

לפי איך שאני מבין את הדברים במהלך שש ימי בראשית ( ששת ימי המעשה ), עד שאדם הראשון עבר על חטא עץ הדעת, הזמן היה הולך בצורה אחרת ,
בגלל נקודת הזמן של הבריאה כל החומר שהיה קיים וכלול בתוכו , היה סוג אחר של זמן ביחס לחומר הקיים.
לפני קיום האטמוספירה ולפני שכל מיליארדי הכוכבים והגלקסיות
התרחקו שנות אור מכדור הארץ .
יכול להיות שהאדם בבראשית פרק א׳
זהו אותו אדם שנברא לאחר כל השתלשלות עולמות לפי כוח הספירות בכל שבירות המסכים שעבר הרוח לחומר, וברגע שאותו האדם ההוא שנברא( בפרק א), נברא בצלם השם אך עדיין אין בו ייצרים (טוב או רע ), עובר תהליך של מיליארדי שנים
שעל פי התורה הם ההפרש מפסוק כז-לפסוק ז
עד הרגע שהגיע לחטא שבו הנקודה שבלב של אותו אדם עלתה למוחו ולעבור על חטא עץ הדעת?
האם יש שוני בין האדם הנברא הראשון בפרק א
לבין האדם הראשון ( עם הנקודה שבלב?) שמוזכר בפרק ב שהשם יתברך נפח באפיו נשמת חיים?

תשובה

שלום וברכה,

איני רואה שוני כזה. אלוקים יצר את האדם מעפר ונפח בו נשמת חיים, ומאז נהיה לאדם ללא שינוי. רק לאחר חטא עץ הדעת איבד מדרגתו הרוחנית.

כל זה לא נוגע לשאלת הזמן.

לגבי אור הכוכבים:

למעשה קיימים בחלל כוכבים כל כך רחוקים מאיתנו - עד שלא היינו אמורים לראות את האור שלהם כלל. הפתרון לעובדה זו מוסבר בכך שהחלל מתפשט, ותוך כדי ההתפשטות של החלל - גם גלי האור מתרחבים ונמתחים עד קצה היקום - כך למעשה האור עובר את מהירות האור בעקבות התפשטות היקום. פירוש הדבר הוא שגיל היקום תלוי במהירות ההתפשטות שלו, רק שאין לנו שום אפשרות להיות בטוחים מה היתה מהירות ההתפשטות של היקום בראשיתו מאז המפץ הגדול.

ד"ר פקר כתב על כך: "הדבר דומה לרכבת העוברת בדרכה בתחנה מסוימת במהירות של 50 קמ"ש, האם אנו רשאים לקבוע על סמך נתון זה בלבד, לגבי מהירותה בשעה שיצאה מהתחנה הראשונה? האם מותר לנו לקבוע באיזו מהירות היא תיסע בתחנה הבאה? על אחת כמה וכמה שאסור לנו לקבוע על סמך נתון זה, מאיזו תחנה היא יצאה כלל!" (במאמרו של ד"ר פקר, "מדע" כרך ו', חוברת 2, עמ' 10).

כך שגם התשובה לשאלת גיל היקום תלויה בהשערות. ראה עוד במאמרי - פרדוקס הזמן: מה הקשר בין גיל היקום למסע בזמן?

https://www.hidabroot.org/he/article/202592

בברכה,

דניאל בלס